Ga je samenwonen en verhuizen naar het huis van je dromen? Dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat je huis en alle spullen die je in het huis hebt staan goed verzekerd zijn. Het is belangrijk dat je de juiste verzekering afsluit. Je sluit natuurlijk een inboedelverzekering af, maar waar dient dan de woonhuisverzekering voor? In dit blog bericht willen we je de verschillen tussen deze twee verzekering duidelijk maken, zodat je zeker weet dat je je nieuwe woonhuis goed verzekerd.

Wat is een inboedelverzekering precies?

Op het moment dat je een inboedelverzekering afsluit, verzeker je al bezittingen die in het huis staan. Deze spullen zijn dan verzekerd tegen schade, brand en diefstal. Naast je normale inboedel, zoals alle meubels, worden ook je smartphone, laptop en kostbaarheden zoals sieraden verzekerd. Je kunt hiervoor de inboedel uitgebreid verzekeren. Als je nog een stap verder wilt gaan, kies je voor een all risk inboedelverzekering. Deze laatste verzekering zorgt er ook voor dat schade die je zelf, je partner of je kinderen maken, ook gedekt is. Uiteraard betaal je hier ook een iets hogere premie voor. Let er wel op dat gebruikers schade niet gedekt wordt door de inboedelverzekering. Dit kan bijvoorbeeld schade aan een vloer zijn doordat je een kast verschoven hebt.

Wat is een woonhuisverzekering?

Een woonhuisverzekering is anders dan een inboedelverzekering. Het verzekerd je namelijk tegen schade aan het huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schade die geleden wordt door een brand, storm, waterschade of een gebroken raam. Je wordt in de woonhuisverzekering automatisch voor de juiste waarde verzekerd. Als je een verbouwing aangaat ben je dus voor en na de verbouwing juist verzekerd. Vervolgens ben je ook verzekerd voor schade aan de buitenkant. Zo is bijvoorbeeld je schuur in de tuin ook verzekerd tegen schade door de woonhuisverzekering.

Welke van de twee verzekeringen moet je afsluiten?

Het is door de consumentenbond aangeraden om beide verzekeringen af te sluiten. Zo ben je namelijk voor zowel het huis zelf als de inhoud van het huis verzekerd. In het beste geval doe je dit bij dezelfde verzekeraar. Als er vervolgens schade ontstaat door bijvoorbeeld een diefstal, kunnen er geen problemen ontstaan over wie de schade uit moet keren. 

Heb je altijd een woonhuisverzekering en inboedelverzekering nodig?

Op het moment dat je verhuist naar een koopwoning, dien je zelf de verzekeringen af te sluiten. In dit geval sluit je dus beide verzekeringen af. Woon je echter in een appartement of een huurwoning? Dan is dit niet altijd het geval. Een appartement is veelal voorzien van een woonhuisverzekering via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Voor een huurwoning wordt deze verzekering door de huurbaas geregeld. In beide gevallen is het echter wel verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Je kunt er vervolgens voor kiezen om zelf verbeteringen aan te brengen in de verzekeringen. Zo zijn al je bezittingen juist verzekerd en hoef je je geen zorgen te maken over eventuele schade.

Ben je ook buiten de deur verzekerd met een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is in eerste instantie enkel voor bezittingen in het huis. Je kunt er echter voor kiezen om een uitgebreid verzekeringspakket af te sluiten. Zo kun je kiezen voor een buitendedeur verzekering om je bezittingen in de tuin en onderweg in Nederland ook te verzekeren. Als je op reis bent, sluit je hier een reisverzekering voor af met een aanvullende dekking voor bagage.

Laatste artikelen:

Twintig winnaars ontvangen een dinerbon t.w.v. 100,- euro om ons 20 jarig bestaan te vieren! De tweede prijsvraag was; Wat is de herbouwwaarde van deze woning? Het juiste antwoord was: 473.594,- euro Bekijk hier de nieuwe prijsvraag: https://www.schonewille-terharkel.nl/prijsvraag/
schenking
Voor starters op de woningmarkt is het nog steeds lastig om aan een huis te komen. Al helemaal als zij geen partner hebben en dus in hun eentje iets moeten kopen. Jij als ouder zijnde, kan hier mogelijk bij helpen als je zelf voorzien bent van […]