Als je een nieuwe woning op het oog hebt, kun je ervoor kiezen om je huidige hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Maar als je je oude hypotheek tegen een lage rente hebt afgesloten, kan het interessant zijn om je hypotheek mee te verhuizen. Als je gaat verhuizen, kun je in sommige gevallen gebruik maken van de verhuisregeling.

Doorstromers actief op de huizenmarkt

Nu de woningmarkt af lijkt te koelen, zijn veel doorstromers op zoek naar een nieuwe woning. Zij hebben niet alleen vaak overwaarde op hun woning, maar ook een deels aflossingsvrije hypotheek met de mogelijkheid om de hypotheekrente af te trekken. Doorstromers die een nieuw huis gekocht hebben, kunnen de lage rente van de oude hypotheek meeverhuizen naar de nieuwe woning. Dit kan wel alleen als de geldverstrekker dit toelaat. Ongeveer een op de drie doorstromers maakt momenteel gebruik van de verhuisregeling. Hierdoor ligt hun leencapaciteit tot 50.000 euro hoger dan die van doorstromers die hun oude rente niet meeverhuizen.

Wat is de verhuisregeling precies?

Wil je je huidige lage hypotheekrente behouden? Dan kun je bij veel geldverstrekkers je gehele hypotheek of alleen je rente meenemen voor de resterende rentevaste periode. Dit wordt de ‘verhuisregeling’ of ‘meeneemregeling’ genoemd. Let er wel op dat de voorwaarden bij elke geldverstrekker anders zijn. Doe daarom ruim van tevoren onderzoek naar de voorwaarden bij jouw geldverstrekker. Geef op tijd aan dat je je hypotheekrente wilt meenemen, want in sommige gevallen moet je dit ruim van tevoren laten weten.

Meer informatie over de verhuisregeling in jouw geval? Neem dan contact met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken!

Kan ik gebruikmaken van de verhuisregeling?

De meeste hypotheekvormen kun je meenemen als je verhuist, zoals een aflossingsvrije hypotheek. Let er wel op dat deze vaak niet hoger mag zijn dan 50 procent van de marktwaarde van je nieuwe woning. Ook een spaarhypotheek kun je meestal meenemen. Het meenemen van dit type hypotheek is alleen vaak niet gunstig, omdat je bij een spaarhypotheek juist baat hebt bij een hogere rente. Een lineaire of annuïteitenhypotheek kan in de meeste gevallen meegenomen worden. Bij sommige geldverstrekkers mag je de looptijd verlengen. Bespreek vooral eerst met je hypotheekadviseur of dit fiscaal mogelijk is. Het voordeel van een langere looptijd is dat je meer kunt lenen dan met een kortere looptijd. Je bent niet verplicht om je oude hypotheek mee te nemen. Als je niet tevreden bent over de hypotheekrente en/of de voorwaarden, los je je oude hypotheek af en sluit je een nieuwe hypotheek af.

Ontdek jouw mogelijkheden

Kom je er niet helemaal uit met je verhuisregeling? Weet je niet goed welke keuzes je het beste kunt maken, of houd je je liever bezig met andere zaken in je bedrijf? Dan ben je bij Schonewille & Ter Harkel aan het juiste adres. We nemen je zorgen graag uit handen. We bekijken samen jouw mogelijkheden en geven advies om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken.

Hoe kunnen we je helpen? Neem gerust contact met ons op!

Laatste artikelen:

Zoals de Stadsloop bij Appingedam hoort, horen teamspirit en sportiviteit bij ons. 24 juni komt dit samen, dan zijn wij wederom de trotse hoofdsponsor van de Stadsloop. Loop jij ook mee? Stadsloop een begrip In Appingedam is de Stadsloop na 24 edities inmiddels een begrip. De […]
Als woningeigenaar ontvang je binnenkort, net als ieder jaar, een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ-waarde stijgt dit jaar opnieuw: gemiddeld met 17%. Hoewel dat hogere lasten betekent, haal je er mogelijk ook hypotheekvoordeel uit! WOZ-beschikking: basis voor heffingen en belastingen Aan het begin van ieder jaar ontvangt […]