Als je van plan was om afgelopen jaar een huis te kopen, was het heel normaal om meer te bieden dan de vraagprijs. Dit noemen we overbieden. Het overbieden op een huis kan uiteenlopen van enkele duizenden euro’s tot zelfs een halve of een hele ton boven de vraagprijs. Het overbieden op de huizen zagen we niet alleen in de grote steden, maar ook in de kleine steden en de dorpen. Toch lijkt het overbieden op de woningmarkt na een lange tijd eindelijk af te nemen. Hebben we te maken met een cooldown of is het maar tijdelijk?
Niet langer de norm
Het overbieden op een huis of een bod dat boven de vraagprijs is doen is sinds juli 2022 niet meer de norm. Het is niet heel raar dat het overbieden niet langer de norm is. We zitten namelijk in een tijd van oorlog en zijn diverse crisissen zoals het oplopen van de inflatie en de stijgende hypotheekrente die een grote rol spelen bij het kopen van een huis. Mensen gaan hierdoor wat meer vooruit denken en willen meer voor hun geld krijgen. Doordat het overbieden is afgenomen, heb je minder eigen geld nodig, waardoor je dus meer geld overhoudt. Dit geld kun je investeren in het huis, of je blijft doorsparen voor een volgende grote aankoop. Het minder overbieden op huizen lijkt dus een positieve invloed te hebben op het eigen geld.
Profiteren van de cooldown? Neem dan contact met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken!
Is de huizenmarkt aan het omslaan?
Doordat er minder extreem overboden wordt, is het mogelijk dat het weer de standaard wordt om onder de vraagprijs te bieden. De huizenmarkt lijkt dus om te slaan. Let er wel op dat de bedragen die huizenkopers bieden nog steeds een behoorlijk stuk boven de vraagprijs van de verkoper liggen. De daling is namelijk slechts 0,16% als je kijkt naar het Q1 2022 in vergelijking met het kwartaal ervoor. Toch kan deze kleine daling een positief lichtpuntje zijn voor de huizenkopers die staan te popelen om eindelijk van een huurhuis naar een koophuis te gaan of die al lang nadenken over het kopen van een nieuw koophuis.
Veel veranderingen
Ondanks dat 0,16% een zeer bescheiden daling is, zijn we inmiddels al een aantal maanden verder in het jaar. In deze maanden is er ontzettend veel veranderd. Zo is de rente bijvoorbeeld opgelopen, de energieprijzen zijn in de tussentijd gestegen en er is ook een toenemende angst voor een mogelijke recessie. Daarnaast spelen ook het achterblijven van de indexatie van lonen en het oplopen van de inflatie een rol bij de veranderingen van afgelopen maanden. Deze veranderingen maken het aannemelijk dat het gedaalde percentage in het overbieden op de woningmarkt een kantelpunt lijkt te zijn van een woningmarkt die oververhit was.
Waarom is het overbieden op een woning zo normaal geworden?
Nederland heeft voor een lange tijd in een woningcrisis gezeten. Er waren niet genoeg huizen aanwezig om iedereen die een koophuis wil kopen een plekje te kunnen geven en er werden ook niet voldoende huizen gebouwd. Het bijbouwen van huizen lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien je met veel verschillende punten rekening dient te houden. Denk hierbij aan natuurgebieden en het opkopen van land. Daarnaast mag er ook niet overal gebouwd worden. Nog een reden dat het overbieden op een woning zo normaal is geworden, is de lage hypotheekrente. Doordat de hypotheekrente zo laag was, was het heel aantrekkelijk om jouw huurhuis in te ruilen voor een koophuis. Dankzij de veranderingen van afgelopen maand en de verhoging van de hypotheekrente lijkt het extreem overbieden op een woning nu eindelijk achter ons te liggen.
Laatste artikelen:
Je huis verduurzamen? Zo vraag je succesvol een ISDE-subsidie aan
De winnaars van de 2e prijsvraag!