Je hoort wel eens dat mensen hun hypotheek oversluiten en op die manier goedkoper uit zijn, maar hoe werkt het oversluiten van de hypotheek nu precies? En kun jij ook geld besparen op deze manier? Als advieskantoor vertellen je graag hoe het oversluiten van je hypotheek nu precies werkt. Na het lezen van dit artikel heb je een beter beeld van wat het oversluiten van je hypotheek precies is en wanneer dit wel of juist niet interessant kan zijn.

Wat is het oversluiten van een hypotheek?

Als je een hypotheek oversluit, dan leen je het bedrag dat je nog schuldig bent aan je hypotheekverstrekker bij een andere hypotheekverstrekker. Op die manier betaal je een ander rentepercentage en krijgt je hypotheek de voorwaarden van de nieuwe hypotheekverstrekker.

Als je jaren terug een hypotheek hebt afgesloten, is de kans aanwezig dat de hypotheekrente destijds veel hoger was dan nu. Indien je hypotheekrente hoog is ten opzichte van de huidige hypotheekrentes, dan kan het interessant zijn om de hypotheek over te sluiten. Je leent dan het bedrag dat je nog dient af te betalen bij een andere hypotheekverstrekker. Oversluiten is alleen de moeite waard als je op deze manier niet duurder uit bent.

Aan het oversluiten van je hypotheek zitten ook kosten verbonden

Uiteraard kun je niet op ieder moment besluiten om je hypotheek over te sluiten. Er zijn ook kosten verbonden aan het oversluiten van je hypotheek. Zo betaal je bijvoorbeeld een boete aan je huidige hypotheekverstrekker, omdat je je lening in één keer aflost. Daarnaast betaal je ook opnieuw notariskosten en eventuele advieskosten. Het oversluiten van een hypotheek is dus alleen interessant als de som van deze kosten bij elkaar opgeteld inclusief het nieuwe bedrag dat je aan rente zal betalen, lager is dan wat je momenteel nog aan rente zal moeten betalen.

hypotheek oversluiten

Is het oversluiten van je hypotheek de moeite waard?

Oversluiten kan veel kosten wanneer we naar de bedragen in euro’s kijken, maar desondanks kun je in veel gevallen besparen door de hypotheek over te sluiten. De hypotheekrentes zijn momenteel veel lager dan een aantal jaren terug. Naar verwachting zullen de hypotheekrentes de komende jaren weer stijgen. Dit is dus hét moment om de hypotheek over te sluiten indien je jouw hypotheek jaren terug hebt afgesloten, toen de rentes nog een stuk hoger waren.

Of het oversluiten van de hypotheek ook in jouw geval de moeite waard is, kun je maar op één manier bepalen: door een berekening te maken. Alhoewel hier wel rekentools voor zijn, is het ook goed om te weten dat er een aantal zaken zijn die men vaak over het hoofd ziet wanneer er plannen gemaakt worden om de hypotheek over te sluiten.

Zaken waar je rekening mee moet houden als je een hypotheek oversluit

Indien je een hypotheek over wilt sluiten, is het dus belangrijk om ook rekening te houden met de zaken die je al snel over het hoofd ziet. Zo zal de hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld afnemen als je een hypotheek met een lagere rente afsluit. Heb je plannen om binnen enkele jaren te verhuizen? Dan wordt het oversluiten van de hypotheek minder aantrekkelijk. Bovendien zal je nieuwe hypotheekverstrekker ook opnieuw je maximale hypotheek berekenen en deze kan lager uitvallen indien je financiële situatie in de tussentijd is veranderd. Zo zijn er nog meer factoren die je moet meewegen als je besluit om de hypotheek over te sluiten.

Laat een hypotheekadviseur de situatie beoordelen

Bij het oversluiten van een hypotheek komt vaak meer kijken dan de meeste online rekentools je doen vermoeden. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Wil je echt weten of het oversluiten van de hypotheek in jouw geval de moeite waard is? Dan helpen de specialisten van ons advieskantoor je graag verder.

Laatste artikelen:

Zoals de Stadsloop bij Appingedam hoort, horen teamspirit en sportiviteit bij ons. 24 juni komt dit samen, dan zijn wij wederom de trotse hoofdsponsor van de Stadsloop. Loop jij ook mee? Stadsloop een begrip In Appingedam is de Stadsloop na 24 edities inmiddels een begrip. De […]
Als woningeigenaar ontvang je binnenkort, net als ieder jaar, een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ-waarde stijgt dit jaar opnieuw: gemiddeld met 17%. Hoewel dat hogere lasten betekent, haal je er mogelijk ook hypotheekvoordeel uit! WOZ-beschikking: basis voor heffingen en belastingen Aan het begin van ieder jaar ontvangt […]