De hypotheekrente stijgt weer nadat deze jarenlang laag is geweest. Dit heeft uiteraard ook effect op de woningmarkt, maar wat zijn nu precies de gevolgen voor de consument op de woningmarkt? Als de hypotheekrente stijgt, dan betekent dit dat een hypotheek je meer zal kosten. Het is logisch dat dit ook invloed kan hebben op de huizenprijzen. We vertellen je graag wat voor invloed de stijgende hypotheekrente heeft en waar je rekening mee moet houden als consument op de woningmarkt.

De hypotheekrente stijgt slechts iets

Dat de hypotheekrente stijgt is noemenswaardig, omdat dit al een lange tijd niet meer het geval is geweest. Toch is het goed om te weten dat de hypotheekrente geen enorme stijging doormaakt. Naar verwachting zal de hypotheekrente slechts licht blijven stijgen. Het effect op de woningprijs zal dus niet enorm zijn, maar hoogstwaarschijnlijk zorgt dit er wel voor dat de woningprijs minder snel zal stijgen. Aangezien de woningprijs op dit moment vrij hoog ligt, is het voor consumenten op de woningmarkt wel prettig om hier tijdig van op de hoogte te zijn.

Het lijkt erop dat de woningprijs nog wel blijft stijgen. Naar alle waarschijnlijkheid stijgen de prijzen dit jaar wel minder hard dan vorig jaar. Dat heeft onder meer te maken met de stijgende hypotheekrentes. Als de rentes hoger liggen en mensen minder kunnen lenen, dan heeft dit ook effect op de woningmarkt. De gemiddelde woningprijs zou hierdoor normaliter afnemen. Echter, zijn er ook veel andere factoren die een rol spelen. De woningprijs blijft dus nog wel stijgen, maar met een kleiner percentage dan vorig jaar. Overigens lijkt het erop dat vanwege de inflatie ook de lonen blijven toenemen. Het is daarom niet helemaal te voorspellen wat de woningprijzen de komende jaren gaan doen.

Niet direct invloed op de woningprijs

Een hogere hypotheekrente zorgt ervoor dat mensen ook iets minder kunnen lenen. Het effect is nu echter nog nihil. Daarom heeft de stijgende hypotheekrente niet meteen heel veel invloed op de woningprijs. Mocht de hypotheekrente blijven stijgen, dan kan dit er wel voor zorgen dat de woningmarkt rustiger wordt. Tot voor kort hadden de meeste mensen niet verwacht dat de hypotheekrentes zo snel al zouden stijgen. Mogelijk gaan we binnenkort dan toch een omslag zien, waarbij de woningprijzen flink zullen dalen. Dat is echter iets wat ook wij niet kunnen voorspellen. Dat er een omslagpunt zal zijn, is zo goed als zeker. Wanneer de huizenprijzen zullen dalen, weet echter niemand. Er zijn veel factoren die daar invloed op kunnen hebben.

Hét moment om je hypotheek over te sluiten?

Dat de hypotheekrente begint te stijgen, zet veel mensen ook aan het nadenken. Mocht je al langer twijfelen over het oversluiten van je hypotheek, dan is dit hét moment om echt een beslissing te maken. Naarmate de hypotheekrente stijgt, wordt het namelijk steeds minder aantrekkelijk om de hypotheek over te sluiten. Of het oversluiten van je hypotheek in jouw geval aantrekkelijk is, is afhankelijk van diverse factoren. Veel mensen zien na een berekening dat ze inderdaad geld kunnen besparen door de hypotheek over te sluiten. Bij het oversluiten van een hypotheek sluit je als het ware nog een lening af om je huidige hypotheek af te kunnen lossen. Je betaalt daarom ook altijd een aflosboete wanneer je besluit om je hypotheek over te sluiten. Mocht je hier interesse in hebben, dan kun je het best contact opnemen met een adviesbureau als Schonewille & Ter Harkel.

De hypotheekrentes zijn dan wel iets gestegen, maar toch liggen de hypotheekrentes nog steeds erg laag vergeleken met een aantal jaar terug. Het is daarom in veel gevallen nog steeds de moeite waard om je hypotheek over te sluiten. Wél is het belangrijk om op tijd de beslissing te nemen, aangezien niet bekend is hoe snel de hypotheekrentes komende jaren zullen stijgen.

Advies nodig met betrekking tot je hypotheek?

Wil jij een woning kopen en krijg je graag hypotheekadvies? Of twijfel je om jouw hypotheek over te sluiten? Neem dan gerust contact op met de specialisten van Schonewille & Ter Harkel. Wij hebben ons gespecialiseerd in hypotheken en verzekeringen. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste hypotheek en je kunt ook voor al je overige vragen met betrekking tot hypotheken bij ons terecht. Als specialist in hypotheken en verzekeringen, zijn we altijd op de hoogte van de laatste veranderingen. Daardoor zijn we in staat om advies te geven waar je ook daadwerkelijk iets aan hebt. Ben je benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Laatste artikelen:

isde subsidie
Als je je huis verduurzaamt kan je in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie. Zo krijg je een deel van je investering vergoed. In dit artikel lees je wat de ISDE-subsidie regeling precies is, belangrijke punten om op te letten bij een aanvraag en hoe we je […]
Twintig winnaars ontvangen een dinerbon t.w.v. 100,- euro om ons 20 jarig bestaan te vieren! De tweede prijsvraag was; Wat is de herbouwwaarde van deze woning? Het juiste antwoord was: 473.594,- euro Bekijk hier de nieuwe prijsvraag: https://www.schonewille-terharkel.nl/prijsvraag/