Het is goed om te weten dat er eenmalige aftrekbare kosten zijn bij de aankoop van een woning. Deze kosten kun je aftrekken van je inkomsten voor de inkomstenbelasting. Zo betaal je dus minder belasting. Ben je benieuwd naar welke kostenposten je mag aftrekken van de inkomstenbelasting? Als advieskantoor vertellen we je hier bij Schonewille & Ter Harkel graag meer over.

De kosten voor hypotheekadvies zijn aftrekbaar

Besluit je om advies in te winnen voordat je een hypotheek afsluit? Dat is altijd een goed idee, omdat het zo duidelijker wordt wat voor hypotheek je nodig hebt en wat je maximaal kunt lenen. Deze kosten vallen ook onder de eenmalige aftrekbare kosten bij de aankoop van een woning. De advieskosten kun je aan het eind van het jaar dus aftrekken bij de inkomstenbelasting.

Het aftrekken van de taxatiekosten

Onder de eenmalige aftrekbare kosten bij de aankoop van een woning vallen ook de taxatiekosten indien je hypotheekverstrekker om een taxatie vraagt. Dit is meestal het geval, omdat een hypotheek een lening is met de woning als onderpand. Een geldverstrekker zal daarom ook willen weten hoeveel je woning waard is. Houd er dus rekening mee dat je ook de taxatiekosten aan het eind van het jaar weer af kunt trekken van je inkomsten wanneer je de aangifte inkomstenbelasting indient.

Ook de kosten van de notaris zijn aftrekbaar

Als je een woning koopt, komt hier altijd een bezoek aan de notaris bij kijken. De notaris zal de hypotheekakte voor je opstellen. Ook komen hier kadastrale kosten bij kijken, omdat de notaris de hypotheekakte laat registreren bij het Kadaster. De kosten die de notaris hiervoor in rekening brengt, kun je uiteindelijk weer aftrekken van de inkomstenbelasting. Overige notariskosten kun je echter niet aftrekken van de inkomstenbelasting.

Sluit je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie af?

Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheekgarantie, blijf je niet met een restschuld zitten als er ooit sprake zal zijn van een gedwongen verkoop omdat je de hypotheek niet langer kunt betalen. Dit kost je echter wel 0,7% van het aankoopbedrag van de woning. Als je woning € 300.000 kost, zal je dus € 2100 moeten betalen voor de NHG. Gelukkig valt ook dit bedrag onder de eenmalige aftrekbare kosten bij aankoop van een woning.

Hoe hoog zijn de eenmalige aftrekbare kosten bij de aankoop van je woning?

Hoe hoog de eenmalige aftrekbare kosten bij de aankoop van je woning zullen zijn, is afhankelijk van de kosten die je maakt. Dit is dus afhankelijk van de taxatiekosten, de notariskosten, de kosten voor hypotheekadvies en indien je een hypotheek met NHG afsluit ook van de aankoopsom van je woning. Tel je de aftrekbare kostenposten bij elkaar op, dan kun je eenvoudig berekenen wat dit uiteindelijk zal schelen. Je kunt vervolgens berekenen hoeveel belasting je nog zal moeten betalen. Al met al kunnen de eenmalige aftrekbare kosten bij de aankoop van je woning je veel geld schelen. Het geld dat je bespaart, kun je bijvoorbeeld gebruiken om je woning mee in te richten.

Er zijn ook jaarlijks aftrekbare kosten

Het is goed om te weten dat er naast eenmalige aftrekbare kosten ook jaarlijks aftrekbare kosten zijn. In veel gevallen is de hypotheekrente bijvoorbeeld aftrekbaar. Dat geldt alleen voor gedeelte van de hypotheek dat je gebruikt om de woning mee te kopen of te verbouwen. Gebruik je een deel van de hypotheek voor een ander doeleinde, dan mag je de rente over dit gedeelte van de hypotheek niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Indien je erfpacht betaald, is ook dit een jaarlijks aftrekbare kostenpost.

Houd er rekening mee dat het percentage eigenwoning-kosten dat aftrekbaar is ieder jaar wordt afgebouwd. De aftrekbare kosten zullen dit jaar dus hoger zijn dan volgend jaar.

Advies nodig?

Heb jij advies nodig bij het afsluiten van een hypotheek? Neem dan contact met ons op, zodat we je kunnen helpen bij het afsluiten van de meest voordelige hypotheek. We helpen je ook graag bij het berekenen van de eenmalige aftrekbare kosten.

Laatste artikelen:

Twintig winnaars ontvangen een dinerbon t.w.v. 100,- euro om ons 20 jarig bestaan te vieren! De tweede prijsvraag was; Wat is de herbouwwaarde van deze woning? Het juiste antwoord was: 473.594,- euro Bekijk hier de nieuwe prijsvraag: https://www.schonewille-terharkel.nl/prijsvraag/
schenking
Voor starters op de woningmarkt is het nog steeds lastig om aan een huis te komen. Al helemaal als zij geen partner hebben en dus in hun eentje iets moeten kopen. Jij als ouder zijnde, kan hier mogelijk bij helpen als je zelf voorzien bent van […]