Ga je verhuizen of heb je een verbouwing gepland? Dan is het goed om te weten dat duurzaam wonen ook invloed kan hebben op de hypotheek die je kunt afsluiten. Veel hypotheekverstrekkers rekenen minder rente over het deel van de hypotheek waarmee je de woning wilt verduurzamen. Het verduurzamen van je woning is een goede zet, omdat dit de waarde van je woning zal verhogen en ervoor zorgt dat je vaste lasten lager zullen zijn. Ben je benieuwd wat voor invloed duurzaam wonen op je hypotheek zal hebben? En wat voor voordelen brengt duurzaam wonen verder met zich mee? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen!

Een hypotheek afsluiten voor duurzaam wonen

Sluit je een hypotheek af en heb je plannen om de woning te verduurzamen? Dan is het verstandig om meteen te controleren welke regelingen verschillende hypotheekverstrekkers hiervoor hebben. Veel hypotheekverstrekkers hebben hiervoor een speciale regeling. De rente over dit hypotheekgedeelte zal hierdoor lager zijn. Hier zitten echter wel voorwaarden aan verbonden. Zo zul je bijvoorbeeld wel binnen een bepaald tijdsbestek moeten verbouwen om de woning te verduurzamen.

duurzaam wonen zonnepanelen

Hoe zit het met de terugverdientijd van de duurzame maatregelen?

Veel mensen kiezen ervoor om hun woning te verduurzamen om op die manier kosten te besparen. Houd er wel rekening mee dat je ook rente betaalt als je een hypotheek afsluit. Hierdoor zal het langer duren voordat je je investering hebt terugverdiend. Het is goed om ook dat mee te wegen als je twijfelt om een hypotheek af te sluiten voor het verduurzamen van je woning.

Er zijn ook subsidies voor duurzaam wonen

Wil je duurzaam wonen, dan hoef je de verduurzamende maatregelen meestal niet alleen met de hypotheek te bekostigen. Op het moment van schrijven is er bijvoorbeeld de ISDE-regeling. Je kunt hierdoor subsidie ontvangen als je minimaal twee energiebesparende maatregelen neemt. Hoeveel subsidie je ontvangt, is afhankelijk van welke specifieke energiebesparende maatregelen je neemt. Ben je van plan om te investeren in een duurzame woning? Dan is het verstandig om even te controleren hoeveel subsidie je kunt ontvangen.

Voorbeelden van duurzaam wonen

Duurzaam wonen kan zeer interessant zijn, maar wanneer is er nu sprake van duurzaam wonen? We spreken van duurzaam wonen als je woning energiezuinig is. Dit is beter voor het milieu, maar meestal ook voor je eigen portemonnee. Duurzaam wonen begint meestal met het isoleren van de woning. Dat kan bijvoorbeeld door middel van isolatieglas, dakisolatie of gevelisolatie. Er zijn echter ook andere energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of een warmteterugwin-unit. Wil je duurzame maatregelen meefinancieren met de hypotheek? Dan is het goed om te controleren in welke maatregelen je het geld kunt investeren volgens de voorwaarden van de hypotheekverstrekker.

De voorwaarden van duurzaam wonen

Als je duurzaam woont, draag je bij aan een beter milieu. Dat is natuurlijk al een prettige gedachte, maar daarnaast is duurzaam wonen ook voordelig voor je portemonnee. Wanneer er minder energie nodig is om je woning op temperatuur te krijgen en te houden, zullen de energiekosten namelijk lager uitvallen. De kosten die je betaalt voor verduurzaming van je woning kun je daarom ook het best als een investering zien.

Als je energiebesparende woningmaatregelen neemt, zal dit ook gunstig zijn voor de woningwaarde. Voor potentiële kopers is het een prettig idee dat ze minder geld kwijt zullen zijn aan energiekosten. Besluit je om de woning ooit te verkopen, dan zullen kopers zelf ook niet meer in energiebesparende maatregelen hoeven te investeren.

Wil je duurzaam wonen en heb je hypotheekadvies nodig?

Ben jij van plan om in een duurzame woning te investeren en wil je dit graag financieren door middel van een hypotheek? Bij Schonewille & Ter Harkel geven we je graag hypotheekadvies. Hypotheekadvies is bij ons altijd maatwerk. We denken dan ook graag met je mee wat de meest gunstige hypotheek is als je van plan bent om verduurzamende maatregelen te nemen.

Laatste artikelen:

isde subsidie
Als je je huis verduurzaamt kan je in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie. Zo krijg je een deel van je investering vergoed. In dit artikel lees je wat de ISDE-subsidie regeling precies is, belangrijke punten om op te letten bij een aanvraag en hoe we je […]
Twintig winnaars ontvangen een dinerbon t.w.v. 100,- euro om ons 20 jarig bestaan te vieren! De tweede prijsvraag was; Wat is de herbouwwaarde van deze woning? Het juiste antwoord was: 473.594,- euro Bekijk hier de nieuwe prijsvraag: https://www.schonewille-terharkel.nl/prijsvraag/