Je kunt een bouwdepot aanvragen wanneer je plannen hebt om je eigen woning te bouwen of te verbouwen. Met het bouwdepot kun je de kosten betalen die hierbij komen kijken. Je kunt een bouwdepot aanvragen op het moment dat je een hypotheek afsluit. Je betaalt geen additionele kosten voor het openen van een bouwdepot. Als je een bouwdepot open hebt staan, ontvang je een rentevergoeding over dit bedrag. Hoeveel die rentevergoeding bedraagt, is afhankelijk van je hypotheekrente. Dankzij een bouwdepot kun je dus goedkoper geld lenen voor een verbouwing.

Wil je een bouwdepot aanvragen, dan is het wel goed om te weten dat je het geld niet zomaar overal voor kunt gebruiken. Bovendien zijn er ook andere regels rondom het bouwdepot. Zo heeft het bouwdepot ook een maximale looptijd. Wil jij een bouwdepot aanvragen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Bij Schonewille & Ter Harkel zijn we gespecialiseerd in hypotheek- en verzekeringsadvies. We kunnen je dan ook alles vertellen over het bouwdepot. Ben je benieuwd naar wat een bouwdepot is of wil je er een aanvragen? Lees dan verder!

Kan ik een bouwdepot aanvragen?

Ben je van plan om je eigen woning te laten bouwen of wil je gaan verbouwen? Dan kun je in vrijwel alle gevallen een bouwdepot aanvragen bij het afsluiten van je hypotheek. Dat is in principe mogelijk bij vrijwel iedere hypotheekverstrekker. Waar je het best terechtkunt voor het aanvragen van een bouwdepot, is van diverse factoren afhankelijk. Zo kan het rentepercentage verschillen,  maar kunnen ook de voorwaarden verschillend zijn. Bij Schonewille & Ter Harkel denken we graag met je mee om te bepalen met welke geldverstrekker jij het best in zee kunt gaan. Daarbij houden we rekening met daadwerkelijk alle factoren die een rol kunnen spelen. Wij geven je onafhankelijk advies, waardoor je in staat bent om een weloverwogen beslissing te maken. Besluit je om ons om advies te vragen, dan zul je niet snel een verkeerde keuze maken.

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is dus geld dat apart gezet wordt om de bouw of verbouwing te betalen. Voor hypotheekverstrekkers is het voordelig wanneer je in je woning investeert. Dit leidt in de meeste gevallen namelijk tot een hogere woningwaarde. Wanneer je ervoor kiest om een bouwdepot aan te vragen, heb je daar zelf ook profijt van. Over het geld in het bouwdepot ontvang je namelijk een rentevergoeding. Die vergoeding hangt altijd af van je hypotheekrente. Daarnaast is de berekening van de vergoeding afhankelijk van of het om nieuwbouw of bestaande bouw gaat.

Gebruik je het bouwdepot voor het verbouwen van een bestaande woning? Dan ontvang je over dit bedrag een rentevergoeding van een percentage dat gelijk is aan je hypotheekrente – 1 %. Je betaalt over het geld in het bouwdepot in dit geval dus slechts 1% rente. De rente over het bouwdepot staat vast. De maximale looptijd van het bouwdepot is doorgaans ongeveer twee jaar. Zo heb je dus veel zekerheid als je besluit om een bouwdepot aan te vragen.

Wat valt onder een bouwdepot?

Met een bouwdepot wordt het voordeliger om je woning te bouwen of verbouwen. Natuurlijk zijn er wel strenge regels verbonden aan wat er allemaal onder het bouwdepot valt. Het bouwdepot wordt puur gebruikt voor permanente veranderingen aan je woning, zaken die je niet zomaar kunt verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan muren, daken en leidingen. Een nieuwe koelkast valt hier dus niet onder. Daarnaast is het voor hypotheekverstrekkers ook belangrijk dat de verbouwingen kunnen bijdragen aan een hogere woningwaarde. Verschillende hypotheekverstrekkers kunnen ook verschillende voorwaarden hanteren. Daarom is het mogelijk dat je bij de ene geldverstrekker een hoger bedrag in het bouwdepot kunt plaatsen dan bij een andere partij.

Wil je een bouwdepot aanvragen, dan is het belangrijk om je goed in de verschillende mogelijkheden te verdiepen. Als consument is het vaak lastig om te bepalen welke hypotheekverstrekker het meest voordelig is. Er zijn namelijk tal van verschillende factoren die hierbij komen kijken. Wij kunnen je van deskundig advies voorzien. Zo ben je in staat om de juiste beslissing te nemen en weet je precies welke voordelen dit je oplevert.

Advies nodig bij het aanvragen van een bouwdepot?

Wil je een bouwdepot aanvragen en heb je advies nodig? Dan ben je bij Schonewille & Ter Harkel absoluut aan het juiste adres. Wij kijken samen met jou naar de mogelijkheden die je hebt. Als specialist in hypotheekadvies weten we precies welke zaken invloed kunnen hebben op het bouwdepot en waar je rekening mee moet houden. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem in dat geval vrijblijvend contact met ons op!

Laatste artikelen:

Twintig winnaars ontvangen een dinerbon t.w.v. 100,- euro om ons 20 jarig bestaan te vieren! De tweede prijsvraag was; Wat is de herbouwwaarde van deze woning? Het juiste antwoord was: 473.594,- euro Bekijk hier de nieuwe prijsvraag: https://www.schonewille-terharkel.nl/prijsvraag/
schenking
Voor starters op de woningmarkt is het nog steeds lastig om aan een huis te komen. Al helemaal als zij geen partner hebben en dus in hun eentje iets moeten kopen. Jij als ouder zijnde, kan hier mogelijk bij helpen als je zelf voorzien bent van […]